O kašlju

Bez obzira da li je kašalj suv ili produktivan: uvek je neprijatan

Kašalj kao simptom

Prvo se javlja suvi, nadražajni kašalj, koji potom postaje produktivan uz izlučivanje sluzi – ali bez obzira na tip kašlja, on je uvek neprijatan i predstavlja smetnju. Kašalj je tipičan simptom obične prehlade, i posebno je neprijatan noću. Kašalj nije potrebno trpeti – treba ga pravilno tretirati.

Uobičajeni uzroci kašlja

Postoje dve vrste infekcija disajnih puteva koje mogu pratiti običnu prehladu:

  • Infekcije gornjih disajnih puteva npr. rinitis ili sinuzitis
  • Infekcije donjih disajnih puteva npr. bronhitis

U tim slučajevima kašalj je često simptom akutne infekcije gornjih i/ili donjih disajnih puteva. Ako su te infekcije uzrokovane virusima, obično traju od nekoliko dana do dve sedmice.

Stadijumi kašlja

bronchostop
Grafički prikaz: stadijumi kašlja i aktivni sastojci Bronchostop° Sirupa

Uopšteno govoreći, kašalj se može podeliti u dve kategorije: suvi kašalj i produktivni kašalj. Nije uvek lako razlikovati suvi kašalj od produktivnog, a to postaje još teže tokom razdoblja u kojem se preklapaju. Suvi kašalj je nadražajni kašalj sa osećajem iritacije u grlu zbog nadraženosti sluznice uzrokovane stranim česticama, prašinom ili infekcijom grla. Kod ove vrste kašlja ne proizvodi se sluz ili gusti sadržaj.

Suvi kašalj obično se leči antitusicima (lekovima protiv kašlja).

Produktivni (vlažni) kašalj obeležen je stvaranjem sluzi i gustog sadržaja u plućima. Refleks kašlja je mehanizam kojim se taj sadržaj izbacuje kako bi se pluća očistila. Produktivni kašalj se obično  leči ekspektoransima (lekovima za iskašljavanje).

Lečenje počnite što pre!

Rano lečenje je važno zato što u suprotnom infekcija može napredovati do težeg oblika bolesti (npr. bronhitisa). Bakterije često iskoriste oslabljenost imunog sistema zbog virusne infekcije. To može dovesti do dodatne bakterijske infekcije (sekundarne bakterijske infekcije). Jedan od znakova koji mogu pomoći u razlikovanju bakterijske infekcije od virusne je boja izlučene sluzi.

Kod virusnih infekcija, iskašljani sadržaj je često sluzav i beličast. "Običnu prehladu" uglavnom uzrokuje akutna virusna infekcija. Tipični simptomi obične prehlade su kašalj, zapušen nos, bol u grlu, ponekad bol u mišićima, glavobolja i povišena telesna temperatura ili groznica.

Kod bakterijskih infekcija, iskašljani sadržaj je žućkasto-zeleno obojen.

Samolečenje lekovima Bronchostop® ne sme trajati duže od pet dana. Ako simptomi i nakon toga uporno traju i nema značajnog poboljšanja, potrebno je obratiti se lekaru jer je možda neophodna i upotreba antibiotika.

Postoji biljni lek za kašalj!

Biljni preparati kao što su ekstrakti napravljeni od timijana ili korena belog sleza imaju dugu tradiciju u simptomatskom lečenju kašlja. Timijan ima sekretolitičko i spazmolitičko delovanje. Takođe, povećava aktivnost cilija u bronhijama i tako stimuliše iskašljavanje. Koren belog sleza ublažava iritaciju grla i tako ublažava nagon za kašalj.